024 366 0000
info@blaak.nl

Aansprakelijkheid & Recht

Blaak > Aansprakelijkheid en Recht

Aansprakelijkheid

Eén van de verschillen tussen een ondernemer en particulier is de aansprakelijkheid. Particulieren zijn volgens de wetgeving in vergelijking minder snel aansprakelijk dan een bedrijf. Net als een particulier aansprakelijk is voor eventuele schade die zijn huisdier of kind maakt, is een ondernemer aansprakelijk voor schade die door zijn bedrijf (en/of beroep) wordt veroorzaakt.

Een normale particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt over het algemeen geen schade door zakelijke aansprakelijkheid. Je kunt je bedrijfsaansprakelijkheid laten verzekeren.

Dekking bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dek je schade waar je aansprakelijk voor bent maar in feite weinig aan kunt doen. Veel zaken kunnen iedereen overkomen. Je gaat op een bureau zitten maar zakt er door. Je loopt langs een vaas en plots valt ‘ie om en komt er water op een dure server. Voor schade die jij of je medewerkers veroorzaken tijdens het werk, ook als het totaal niet met je werk te maken heeft, is je bedrijf aansprakelijk. Voor dit soort schades kun je je verzekeren met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Twee soorten

Je kunt kiezen uit twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Om deze gemakkelijk te kunnen onderscheiden is het handig om een regel te onthouden. Deze gaat over het algemeen vrij goed op. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die niet met het beroep te maken heeft. Zoals bijvoorbeeld een dure vaas die je bij een bezoek aan een klant, per ongeluk omstoot. Deze schade heeft niets te maken met het feit dat jij je werk niet goed doet. Het kan simpelweg iedereen overkomen.

Noodzaak van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die zelfs voor kleine zelfstandigen al snel een dekking heeft tot twee miljoen euro. Er zijn ook veel zaken verzekerd waarvan de kosten hoog kunnen oplopen.

Met deze zaken wil je als ondernemer niet bezig zijn. De kans dat je een miljoenenschade maakt is niet zo groot en daarom is de premie ook niet hoog. Deze verzekering is een van de meer populaire verzekeringen omdat je voor een bedrag van slechts 100 euro per jaar hele vervelende voorvallen kunt uitsluiten. Blaak Verzekeringen ziet de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, gezien de dekking, premie, en alles wat bij dit soort schades komt kijken,  als een noodzakelijke verzekering voor ondernemers.

Indien niet verzekerd

De kans dat je je op je aansprakelijkheidsverzekering moet beroepen is vrij klein. Echt invloed heb je er niet op, en als er iets misgaat, dan had je de kosten met 100 euro per jaar kunnen voorkomen.  Vaak is het zo dat een ongelukkig voorval dat uit de hand loopt voor een ondernemer zonder bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering direct een faillissement betekent.

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Bij aanvaarding van een functie als bestuurder bij een sportvereniging of een stichting is de bestuurdersaansprakelijkheid (verzekering) niet het eerste waar je aan denkt. Als bestuurder kun je wel aansprakelijk worden gesteld. Ook als je de functie bijvoorbeeld vrijwillig uitoefent. Aansprakelijkheid van een bestuurder is een reëel risico. Daarom bestaat er de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Deze heeft als doel het privévermogen van bestuurders te beschermen. Dekkingsmogelijkheden, verzekerde bedragen, eigen risico’s , premie etc. zijn afhankelijk van het acceptatiebeleid per verzekeraar en het soort te verzekeren bedrijf, vereniging, stichting etc. Niet ieder bedrijf, organisatie, vereniging of stichting is verzekerbaar. Verzekeraars bieden meestal maatwerk. Wij geven je graag advies.

Bel mij terug formulier  Rechtbijstand

  De verzekering die rechtsbijstand voor ondernemers dekt, zorgt voor passende juridische ondersteuning bij juridische geschillen met externe partijen. De meeste verzekeraars helpen bij een breed scala aan mogelijke juridische problemen.

  Dekking en mogelijkheden rechtsbijstand

  De zakelijke rechtsbijstand is modulair in te delen. Zo is er een verkeersmodule,  module bedrijfsvoering, module in- en verkoop en module incasso. Dit zijn populaire modules voor ondernemers. De verzekeraars gebruiken zelf uiteraard hun eigen benamingen en pakketten.

  De dekking van de rechtsbijstandverzekering verschilt per verzekeraar, maar is in de meeste gevallen reactief. Dat wil zeggen dat ze je niet vooraf helpen met het opstellen van de juiste offerte, voorwaarden, afspraak of houding. Pas zodra het aantoonbaar juridisch mis gaat, bijvoorbeeld omdat je een zeer boze brief van een advocaat van de tegenpartij krijgt met allerlei juridische zaken, zal de verzekeraar je ondersteunen. Natuurlijk is dat soms lastig, omdat het tegen die tijd eigenlijk al te laat is. Voor die tijd zou het al veel eerder opgelost moeten worden. Maar dit is wel de reden dat de prijs van deze verzekeringen relatief zeer betaalbaar is.

  Tips:

  Zorg dat je zelf proactief contact opneemt met de verzekeraar, indien je bang bent voor een mogelijk geschil. Er is misschien geen officiële dekking voor vragen, en je krijgt misschien geen advocaat of ervaren jurist aan de telefoon, maar je bent tenslotte klant en krijgt altijd iemand aan de telefoon die gewend is te praten over juridische kwesties. Zij kunnen vooraf enorm veel tips bieden over hoe je met de betreffende zaak dient om te gaan.

  Een andere tip is het aansluiten bij een branchevereniging. Zij zijn veel beter geïnformeerd over de risico´s van het vak en zijn meer bereid je vooraf goed te informeren. De meeste brancheverenigingen hebben regelmatig workshops over de risico´s van het vak en hoe deze tot een minimum kunnen worden beperkt. Bijvoorbeeld workshops over het opstellen van algemene voorwaarden, offertes en opdrachten.

  Noodzaak van een rechtsbijstandverzekering

  Rechtszaken, boze zakelijke relaties. slepende processen zijn onderwerpen waar een ondernemer niet graag zijn tijd aan besteed. In dat geval is het wel zo prettig als je juridische bijstand hebt. De kosten zijn jaarlijks ongeveer tussen de 350 en 750 euro, afhankelijk van de dekking en verzekeraar. Dat lijkt misschien nogal een kostenpost voor een kleine ondernemer, maar een serieus advies van een advocaat kost al snel het dubbele. 

  Indien niet verzekerd

  Indien niet verzekerd voor rechtsbijstand dien je zelf juridische kosten te betalen die je maakt om je bij eventuele geschillen voldoende te laten verdedigen.