024 366 0000
info@blaak.nl

Wonen

Blaak > Wonen

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade aan de spullen in je huis. Bijvoorbeeld voor schade door lekkage.

Kenmerken inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt de schade aan spullen door bijvoorbeeld brand, storm, diefstal, lekkage, neerslag, bliksem, vorst of een explosie. Schade die je met opzet hebt veroorzaakt wordt niet vergoed. Naast de schade aan de spullen zijn ook andere kosten gedekt, bijvoorbeeld de kosten voor het opruimen of het opsporen van de oorzaak van een lekkage. Je bent niet verzekerd bij schade door ‘catastrofes’, bijvoorbeeld een overstroming.

Voor wie en waarom?

De inboedelverzekering is er voor iedereen, maar de premie en de voorwaarden kunnen flink verschillen. Dat heeft onder meer te maken met de stad waarin je woont en de maatregelen die je neemt. Zorg je voor een goed slot op de deur, dan kun je premiekorting krijgen. Maar woon je op kamers, dan is de premie mogelijk hoger. Dan heb je namelijk een grotere kans op diefstal.

Is mijn telefoon verzekerd als ik deze per ongeluk laat vallen?

De inboedelverzekering vergoedt alleen bij bepaalde oorzaken, denk aan schade door brand, inbraak en blikseminslag. Voor het laten vallen van een smartphone bestaat dus geen dekking. Ook als de smartphone door een onverklaarbare reden op de grond valt en beschadigd raakt, is er geen dekking. De AVP biedt alleen dekking bij schade die je veroorzaakt aan anderen of aan bezittingen van anderen. Wanneer je je eigen telefoon laat vallen, vergoedt dus ook de AVP  niet.

Het wordt steeds gebruikelijker dat verzekeraars om een eigen risico vragen als er wel dekking is op de polis van bijvoorbeeld een allriskverzekering. Dan is je telefoon voor val- en stootschade vaak wel verzekerd.  Niet alle verzekeraars hebben deze dekking. Informeer je goed of controleer je polisvoorwaarden om te zien wat er wel en niet wordt gedekt in jouw geval.

Let op!

 • De belangrijkste verschillen tussen dekkingen zitten in kostbare spullen zoals juwelen, schilderijen en elektronica. Alle verzekeraars vergoeden deze zaken tot een maximum bedrag. Dat verschilt per geval.
 • De meeste verzekeraars hebben regionale tarieven. De grote steden zijn het duurst.
 • Als je voorzorgsmaatregelen neemt kun je vaak korting krijgen. Denk aan een rookmelder of het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Sommige verzekeraars bieden zelfs een veiligheidscheck aan.
 • Zorg ervoor dat het bedrag waarvoor je je spullen verzekert even hoog is als de waarde van die spullen als je ze nieuw zou moeten kopen. Wat die ‘nieuwwaarde’ is kun je berekenen met een inboedelwaardemeter. Die kun je van veel verzekeraars krijgen. Als je de inboedelwaardemeter gebruikt, krijg je vaak een garantie tegen onderverzekering.
 • Op de inboedelwaardemeter wordt gevraagd naar inkomen en leeftijd. Dit is , voor een groot deel, bepalend voor de waarde van je inboedel. Vandaar dat deze vragen gesteld worden.

Bel mij terug formulier  Woonhuis/Opstalverzekering

  Schade aan je huis door brand of storm? Daarvoor ben je verzekerd met een woonhuis of opstalverzekering. De verzekering heet ‘opstal’ omdat dat een technische term is voor ‘huis’ en andere gebouwen.

  Kenmerken opstalverzekering

  Een opstalverzekering dekt schade aan je huis als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm, diefstal, vorst, lekkage, neerslag, bliksem of een explosie. De verzekering vergoedt geen schade die je met opzet hebt veroorzaakt. Ook bij bijvoorbeeld oorlogssituaties of overstromingen wordt niets vergoed. Een opstalverzekering sluit je meestal af op basis van de herbouwwaarde van je huis. Dat is het bedrag dat het kost om je huis helemaal opnieuw te bouwen. Er zijn erg veel verschillende opstalverzekeringen. Ieder met eigen voorwaarden en premies.

  Een taxateur kan de herbouwwaarde vaststellen. Maar er zijn ook andere methoden. Zo kun je bij veel verzekeraars gebruik maken van de herbouwwaardemeter. Dit is een hulpmiddel voor verzekeraars en verzekeringsadviseurs om op een snelle, eenvoudige manier de gemiddelde herbouwkosten van standaardtypen woningen vast te stellen. Als je voor de herbouwwaardemeter kiest, krijg je meestal een aantal jaar garantie tegen onderverzekering. Ook krijg je soms gunstigere voorwaarden van de verzekeraar. Het verschilt per woonsituatie wat de meest geschikte methode is om de waarde te bepalen, overleg dit daarom met ons als adviseur.

  Voor wie en waarom?

  De opstalverzekering is bedoeld voor particuliere woningen. Vaak is de verzekering zelfs verplicht als je een hypotheek afsluit voor je koophuis. Ook kun je bijgebouwen, schuren, schuttingen en de tuin verzekeren. Beperkt zakelijk gebruik is vaak geen probleem. Bijvoorbeeld als je een praktijk aan huis hebt.

  Is kamerverhuur meeverzekerd op mijn opstalverzekering?

  Wanneer je kamers van  je eigen woning wilt verhuren, moet je dit altijd melden bij de opstalverzekeraar. Er zijn namelijk in veel gevallen beperkende voorwaarden van toepassing en er wordt door de verzekeraar een hogere premie voor de opstalverzekering gevraagd. Ook kan de dekking worden verkleind, wat gevolg heeft voor ruitschade, waterschade of inbraak. Het is verstandig om de opties ruim van te voren met de opstalverzekeraar te bespreken.

  De inboedelverzekeraar stuurt een extra vragenlijst waarin onder andere wordt gevraagd naar de brandveiligheid, de keuken (of er gekookt wordt op de kamers) en of er sloten op de deuren zitten.

  Zijn zonnepanelen meeverzekerd?

  Zonnepanelen vallen in de regel onder de opstalverzekering, zeker als ze vastzitten aan het huis. Belangrijk hierbij is of de zonnepanelen gemonteerd zijn AAN het dak of dat ze los op het dak staan. Dat laatste is meestal van toepassing bij een plat dak. Als de zonnepanelen los liggen dan zijn ze geen onderdeel van het onroerend goed en dan is er een grote kans dat jouw zonnepanelen door de opstalverzekering niet gedekt zijn. Ook voor schuine daken kunnen er risico’s zijn indien de zonnepanelen op het dak zijn geklikt in plaats van zijn vastgeschroefd. Zorg er wel voor dat de herbouwwaarde van jouw opstalverzekering wordt verhoogd met de waarde van de zonnepanelen. Waarschijnlijk ga je iets meer premie betalen, maar dat zal om een kleine verhoging gaan.

  Let op!

  • De premie is voor iedereen verschillend. Die is afhankelijk van je huis, de manier waarop het huis is gebouwd en de dekking/service die je kiest.
  • Het verzekerd bedrag moet hetzelfde zijn als het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen. Anders ben je onderverzekerd. En kijk ook goed op de polis of je garantie hebt tegen onderverzekering.
  • Voor bijzondere situaties kunnen afwijkende premies en voorwaarden gelden. Bijvoorbeeld voor monumenten.