Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade aan de spullen in je huis. Bijvoorbeeld voor schade door lekkage.
Kenmerken inboedelverzekering
Een inboedelverzekering dekt de schade aan spullen door bijvoorbeeld brand, storm, diefstal, lekkage, neerslag, bliksem, vorst of een explosie. Schade die je met opzet hebt veroorzaakt wordt niet vergoed. Naast de schade aan de spullen zijn ook andere kosten gedekt, bijvoorbeeld de kosten voor het opruimen of het opsporen van de oorzaak van een lekkage. Je bent niet verzekerd bij schade door ‘catastrofes’, bijvoorbeeld een overstroming.
Voor wie en waarom?
De inboedelverzekering is er voor iedereen, maar de premie en de voorwaarden kunnen flink verschillen. Dat heeft onder meer te maken met de stad waarin je woont en de maatregelen die je neemt. Zorg je voor een goed slot op de deur, dan kun je premiekorting krijgen. Maar woon je op kamers, dan is de premie mogelijk hoger. Dan heb je namelijk een grotere kans op diefstal.
Is mijn telefoon verzekerd als ik deze per ongeluk laat vallen?
De inboedelverzekering vergoedt alleen bij bepaalde oorzaken, denk aan schade door brand, inbraak en blikseminslag. Voor het laten vallen van een smartphone bestaat dus geen dekking. Ook als de smartphone door een onverklaarbare reden op de grond valt en beschadigd raakt, is er geen dekking. De AVP biedt alleen dekking bij schade die je veroorzaakt aan anderen of aan bezittingen van anderen. Wanneer je je eigen telefoon laat vallen, vergoedt dus ook de AVP niet.
Het wordt steeds gebruikelijker dat verzekeraars om een eigen risico vragen als er wel dekking is op de polis van bijvoorbeeld een allriskverzekering. Dan is je telefoon voor val- en stootschade vaak wel verzekerd. Niet alle verzekeraars hebben deze dekking. Informeer je goed of controleer je polisvoorwaarden om te zien wat er wel en niet wordt gedekt in jouw geval.
Let op!
- De belangrijkste verschillen tussen dekkingen zitten in kostbare spullen zoals juwelen, schilderijen en elektronica. Alle verzekeraars vergoeden deze zaken tot een maximum bedrag. Dat verschilt per geval.
-
De meeste verzekeraars hebben regionale tarieven. De grote steden zijn het duurst.
-
Als je voorzorgsmaatregelen neemt kun je vaak korting krijgen. Denk aan een rookmelder of het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Sommige verzekeraars bieden zelfs een veiligheidscheck aan.
-
Zorg ervoor dat het bedrag waarvoor je je spullen verzekert even hoog is als de waarde van die spullen als je ze nieuw zou moeten kopen. Wat die ‘nieuwwaarde’ is kun je berekenen met een inboedelwaardemeter. Die kun je van veel verzekeraars krijgen. Als je de inboedelwaardemeter gebruikt, krijg je vaak een garantie tegen onderverzekering.
- Op de inboedelwaardemeter wordt gevraagd naar inkomen en leeftijd. Dit is , voor een groot deel, bepalend voor de waarde van je inboedel. Vandaar dat deze vragen gesteld worden.