024 366 0000
info@blaak.nl

Zorgverzekering

Blaak > Zorgverzekering

Zorgverzekering

Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder is verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. De basisverzekering dekt de kosten van medische behandeling volgens een wettelijk beschreven pakket aan zorg.

Basispakket

In het basispakket zit onder meer geneeskundige zorg (waaronder zorg door huisartsen, ziekenhuizen, medisch specialisten en verloskundigen, ziekenhuisverblijf, tandheelkundige zorg tot achttien jaar (beperkt) en geneesmiddelen). Voor zorg die niet in de basisverzekering zit (zoals fysiotherapie, uitgebreidere tandheelkundige hulp en alternatieve geneeswijzen) kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Dat is echter niet verplicht.

De premie

De premie voor de basisverzekering voor mensen vanaf achttien jaar bestaat uit een inkomensafhankelijke bijdrage (die door een werkgever – indien aanwezig – wordt vergoed; bruto, niet netto) en een nominale premie. De nominale premie voor de basisverzekering wordt door de consument zelf betaald. Ieder jaar wijzigt de premie. Iedereen betaalt dezelfde nominale premie voor dezelfde variant van de basiszorgverzekering. Voor verzekeraars geldt namelijk een verbod op premiedifferentiatie: de verzekeraar mag voor dezelfde verzekering geen hogere premie vragen op grond van leeftijd, geslacht of gezondheid.

Acceptatieplicht basiszorgverzekering

Verzekeraars hebben ten aanzien van de basiszorgverzekering een acceptatieplicht. Die acceptatieplicht geldt niet voor de aanvullende verzekering. Op de basiszorgverzekering zit een verplicht eigen risico en daarnaast kun je vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico.

Let op!

  • Je kunt individueel een zorgverzekering afsluiten, maar als de mogelijkheid er is doe het via een collectief contract. Dat levert een premiebesparing van ruwweg 7% tot 10% op. Collectieve contracten staan open voor vele groeperingen (werknemers, patiënten, sporters, studenten), zolang de belangen van de te verzekeren personen worden behartigd door een rechtspersoon (bedrijf, organisatie, etc.).
  • Kinderen tot 18 jaar betalen geen premie.
  • Verzekeraar vergelijken: omdat er tussen verzekeraars verschillen zijn in kwaliteit, service en premie kan het de moeite lonen zorgverzekeraars te vergelijken.
  • Natura of restitutie: je kunt kiezen voor een natura zorgverzekering of een restitutie zorgverzekering. Als je voor een naturapolis kiest, kun je naar alle zorgaanbieders waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft gesloten en (onder voorwaarden) naar andere. Bij een naturapolis betaalt de verzekeraar de rekeningen rechtstreeks aan de zorgverlener. Bij een restitutiepolis kun je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Het kan zijn dat je dan eerst zelf de rekening moet betalen, voordat de kosten door de zorgverzekeraar worden vergoed. Er bestaan ook combinatiemogelijkheden van natura- en restitutiepolissen. Omdat verzekeraars meer administratieve kosten hebben aan een restitutiepolis én omdat zij de voordelen van grootscheepse zorginkoop missen, is deze meestal duurder dan een naturapolis.

Bel mij terug formulier