024 366 0000
info@blaak.nl

Autoverzekering

Blaak > Autoverzekering

Autoverzekering

In Nederland ben je verplicht om je auto te verzekeren. Dat staat in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam). Deze wet verplicht ook eigenaren van andere motorrijtuigen (motor en bromfiets) om zich te verzekeren. De verzekering vergoedt de schade die jij met jouw auto veroorzaakt. Daarnaast kun je ook je auto (het casco) verzekeren tegen schade.

Kenmerken autoverzekering

Een autoverzekering is vooral bedoeld om de aansprakelijkheid te dekken. Als jij een ongeluk veroorzaakt, kun je daarvoor aansprakelijk zijn en moet je de schade vergoeden. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Zeker als er niet alleen sprake is van materiële schade (blikschade), maar ook van letselschade. Niet zo gek dus dat je je verplicht moet verzekeren. Grofweg bestaat de autoverzekering uit een aantal delen:

  • De wettelijke aansprakelijkheid (WA) is verplicht en dekt de financiële gevolgen als jij aansprakelijk bent. Eventuele schade aan je eigen voertuig is niet gedekt.
  • Als je kiest voor WA+beperkt casco, dan krijg je de schade aan je eigen voertuig alleen vergoed als die is veroorzaakt door storm, brand of bliksem. Ook diefstal is in dit geval gedekt.
  • WA+volledig casco is de meest uitgebreide vorm. Dan ben je ook verzekerd voor schade die je zelf veroorzaakt aan je auto. Deze vorm wordt daarom ook wel all risk genoemd.

Voor wie en waarom?

Hoewel de autoverzekering verplicht is, is er genoeg te kiezen. Alleen de minimum dekking is wettelijk voorgeschreven. Verzekeraars verschillen onderling behoorlijk in de voorwaarden en de premiehoogte. Daarom is het altijd goed om eerst te vergelijken voordat je een verzekering afsluit. De premie is bijvoorbeeld afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto, leeftijd (bij jeugdige bestuurder fors hoger i.v.m. risico) en het aantal kilometers dat je rijdt. Ook speelt mee hoeveel schadevrije jaren je hebt. Deze bepalen de korting die je krijgt. Verzekeraars noemen dat no-claimkorting. Via een bonus-malusstelsel kun je die korting opbouwen en bij personenauto’s kan dat flink oplopen, tot wel tachtig procent. Er komen altijd veel vragen binnen over het aantal schadevrije jaren, of deze op naam van iemand anders gezet mogen worden, hoe het zit als een jeugdige bestuurder in de auto rijdt etc. Deze antwoorden zijn hier te raadplegen.

Een ongevallenverzekering kan ook als aanvullende dekking op de autoverzekering worden meeverzekerd. Op deze ongevallen inzittendenverzekering zijn dan de inzittenden van de auto, waaronder ook de bestuurder, verzekerd.

Wat is het verschil tussen een ongevallen-inzittendenverzekering en een schade-inzittendenverzekering?

Beide zijn verzekeringen voor inzittenden die u als aanvulling op uw autoverzekering kunt afsluiten. Een ongevallen-inzittendenverzekering is een sommenverzekering. Een sommenverzekering betekent dat de uitkering wordt gebaseerd op vooraf vastgestelde bedragen. Als een inzittende – ten gevolge van een ongeval – komt te overlijden of blijvende invaliditeit oploopt, volgt er een uitkering. Het gaat hier niet om een verzekering die de volledige schade vergoedt.

De schade-inzittendenverzekering is een schadeverzekering. De werkelijk geleden schade wordt bij deze verzekering vergoed. De vaststelling van die schade vindt op dezelfde manier plaats als bij de aansprakelijkheidsverzekering. Het verschil zit in het feit dat de schade-inzittendenverzekering uitkeert ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval. Dus ook de schuldige bestuurder krijgt op grond van de schadeverzekering voor inzittenden zijn schade vergoed.

Let op!

  • De verzekeringsplicht geldt ook als je auto, motor of bromfiets in de stalling of garage staat. Zonder verzekering ben je strafbaar!
  • Houd er rekening mee dat veel verzekeraars bij beperkte en volledig cascoverzekeringen een eigen risico hanteren.
  • Verzekeraars moeten voor ieder motorrijtuig dat zij verzekeren een bijdrage betalen aan het Waarborgfonds Motorverkeer.
  • Dankzij het Waarborgfonds Motorverkeer kunnen ook schades die zijn aangericht door onverzekerde of onbekend gebleven voertuigen worden vergoed.
  • Soms kan het handig zijn om een (kleine) schade zelf te betalen. Bijvoorbeeld als je meer premie moet gaan betalen doordat je no-claimkorting daalt.
  • Vergelijk de autoverzekeringen niet alleen als je een auto koopt, maar ook als je hem een paar jaar hebt. Misschien kun je de cascodekking beter laten vervallen? Of wie weet ben je ergens anders veel goedkoper uit? Blaak Verzekeringen helpt je hier graag bij.
  • De zogenaamde Groene kaart heet tegenwoordig Internationaal verzekeringsbewijs en hoeft niet meer op groen papier geprint te zijn. Een normale kopie is voldoende om in de auto te leggen of bij u te dragen.

Bel mij terug formulier